BRIX skala og citrusfrugt

Når vi kvalitetstjekker citrusfrugter, før de sættes i sortiment, anvender vi BRIX skalaen (symbol °Bx), som måler sukkerindholdet i en vand- eller væskeopløsning. I dette indlæg kan du blive klogere på den skala, som giver en pejling omkring, hvor høj eller lav mængden af sukker et i et givent produkt.

Hvad er BRIX skalaen?

BRIX skalaen er skabt af den tyske ingeniør og matematiker Adolf Brix i 1800-tallet og skalaen er derfor opkaldt efter ham. BRIX skalaen anvendes til at måle koncentration af sukkerindholdet i bestemte fødevarer som f.eks. citrusfrugter og vin. BRIX anvendes bl.a. til at kvalitetskontrollere og tjekke den ønskede mængde af sukker i frugter eller juice. Nu højere BRIX værdien, nu sødere smag har den frugt som måles. Den mest pålidelige måling af bl.a. citrusfrugters sukkerindhold er, når den pågældende citrusfrugt har akklimatiseret sig til omkring 20° eller stuetemperatur.

Hvordan måles BRIX værdien?

BRIX værdien måles i grader (symbol °Bx). Her svarer hver grad til 1% sukkerkoncentration og kan måles ved hjælp af et refraktometer eller hydrometer. Hvis et refraktometer anvendes, så er f.eks. 10 ° Bx lig med omkring 10 gram sukker i en 100 ml. frugtjuice opløsning. Et håndholdt refraktometer anvendes sådan, at man tager enkelte dråber frugtjuice og placerer på refraktometeret prismeoverflade, som ligner en lille glasplade. Efter nogle sekunder fortæller målingen, hvor højt eller lavt sukkerindholdet er hos den pågældende væskeopløsning.

Brix og citrusfrugt

I forhold til appelsiner, clementiner, grapefrugter og andre citrusfrugter, så bruges BRIX til at kvalitetskontrollere mængden af sukker i forhold til syreniveauet. En BRIX måling på citrusfrugter giver et pejlemærke om, hvor sød frugten er i dens modningsstadie. Vi tester løbende vores appelsiner, clementiner og grapefrugter, for at sikre den bedste smagsoplevelse, og at frugten har fået masser af sol og modningstid på træerne, inden de bestilles og friskhøstes.

Søg