Hvad er forskellen på clementiner og mandariner?

Har du nogensinde undret dig over, hvad der mon egentlig er forskellen på de to små orange citrusfrugter? Er de i virkeligheden den samme frugt? Eller er der faktisk forskel? Læs videre og bliv klogere på mysteriet her!

Ja, med det blotte øje kan det nemlig være rigtig svært at vurdere, om du sidder med en clementin eller en mandarin i hånden. De har mere eller mindre samme form og størrelse, har den samme overflade og ja, de har også den samme dejlige duft af citrus. Det er ikke helt tilfældigt, for faktisk er clementinen fremavlet som en mandarinsort tilbage omkring år 1900. Der er altså god grund til, at de minder så meget om hinanden.

Men er der så alligevel forskel?

Selvom clementinen faktisk er en mandarin, så er clementinen med tiden alligevel gået hen og blevet sin egen. Og der er da også nogle forskelle, som du kan holde øje med.

For det første har clementinen typisk en tyndere skræl end mandarinen. Det kan derfor nogle gange være lidt sværere at skrælle en clementin, hvorimod det kan være lettere at skrælle en mandarin i blot ét samlet stykke. Dog er clementinen oftest sødere i smagen end mandarinen, som er mere syrlig.

Du kan også kende forskel på clementiner og mandariner ved at clementinen indeholder færre eller ingen kerner sammenlignet med mandarinen. Sidst men ikke mindst kan du - hvis du har det skarpe øje fremme - se, at clementinens farve typisk er lidt lysere og knap så orange som mandarinen.

Selvom clementinen og mandarinen altså ligner hinanden ufattelig meget på både udseende, smag og duft, så er der altså nogle små nuancer, som adskiller de to. Så næste gang du sidder med en lille orange citrusfrugt i hånden, kan du måske lidt lettere lure, hvilken af de to du har fat i!

Søg