Økologi: Det røde Ø-mærke og EU-mærket

Vi tilbyder 100% økologiske sæsonråvarer fra hele Europa inklusiv Danmark. Derfor anvendes 2 forskellige øko-mærker på vores friske produkter. Læs om forskellen her og hvordan du kender mærkerne. 

Danmark har i mange år været et forgangsland for økologi. Der findes ikke et land i verden, hvor økologi har en større markedsandel, end i Danmark. Det danske forbrug af økologiske råvarer stiger år for år, og danskerne er et af de folkeslag som bruger flest penge på økologi. De første økologiske varer kom på de danske hylder i 1982. Siden da er der sket meget, og i dag er der to mærker som er værd at lægge mærke til, når man handler med økologiske produkter. 

Hvad er økologi? 

Grundlæggende er økologi omtanke og bæredygtighed for fødevarerne hele vejen fra jord til bord. Økologi er fødevarer som dyrkes uden anvendelse af pesticider. Økologi består af hensynsfuld omgang med landbrugsjorden, vandet, luften og livet i vores natur. Man kan derfor betegner et økologisk landbrug, som et helhedsorienteret landbrug. Her gælder det om at udnytte jordens ressourcer på bedst mulig vis, hvor man genbruger næringsstoffer og tilfører jorden det, som man har taget fra den. 

Det danske røde ø-mærke

Danske forbrugere har hver dag siden 1989 haft en garanti for, at alle råvarer med øko-mærket påsat, er blevet statskontrolleret og godkendt af danske myndigheder. Ø mærket kendes ofte med dets karakteristiske røde farve, men kan alternativt også accepteres i sort.

økologi

Det grønne EU øko-mærke

Udover det danske røde ø-mærke, findes der også det grønne fra EU. Det har taget inspiration fra EUs logo med stjernerne, som illustrerer et planteblad.

Det har været anvendt siden 2010 på økologisk certificerede fødevarer fra EUs medlemslande, for at skabe en sammenhængende identitet, som er nemt for europæiske forbrugere at kende i dagligdagen.

Det grønne øko-mærke kan kun anvendes på råvarer, som er blevet godkendt af EUs kontrol agentur. Råvarerne kontrolleres indenfor parametre som fremstilling, forarbejdning, oplagring og transport. Vores sæsonråvarer har derfor gennemgået en streng kontrol og opnået en komplet økologisk certificering.

Økologiske drevne landbrug blevet mere hyppige i hele Europa de sidste 10 år. Målet og forventningen fra EU er at 25% af medlemslandendes landbrugsarealer vil blive dyrket økologisk inden 2030.

eu øko mærke

Læs mere om det grønne EU mærke her. 

Læs mere om økologi her. 

Søg