Så er de nye kostråd her: Planterig kost i centrum

Så skete det. Fødevarestyrelsen kom i sidste uge med en opdateret udgave af de offcielle kostråd, og for første gang er det ikke blot med fokus på sundhed. Nu skal også klimaet på dagsordenen og danskernes menu – og det er samtidig lig med fokus på en planterig kost.

De nye kostråd tager ikke alene højde for vores helbred ved at forebygge diverse livsstilssygdomme. De tager samtidig højde for klimaet ved at begrænse indtaget af fødevarer, som sætter et stort klimaaftryk. En af de helt store ændringer er mængden af kød, der anbefales. Siden 2013 har anbefalingen været på max 500 gram rødt kød om ugen, men i de nye kostråd er det ændret til 350 gram kød i alt om ugen – inklusiv lyst kød som f.eks. kylling.

De nye kostråd lyder således:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød - vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand

Fokus på planterig kost
At det er sundt at spise godt med frugt og grønt er ikke noget nyt. De indeholder et hav af sunde vitaminer, mineraler og kostfibre, som vores kroppe har brug for, og spiser du grøntsager i forskellige farver, sikrer du dig endda også forskellige vitaminer og mineraler. Men derudover er frugt og grønt samtidig blandt de fødevarer, som har det laveste klimaaftryk, når de transporteres med f.eks. lastbil frem for fly.

Anbefalingen lyder forsat på 600 g. frugt og grønt om dagen, hvor mindst halvdelen skal være grøntsager. 100 g. svarer til ca. en stor gulerod eller et æble. Børn mellem 4 og 10 år bør spise mellem 300-500 g. om dagen.

Hvilke frugter og grøntsager skal jeg spise?
Alt frugt og grønt er godt, men det er vigtigt at spise varieret og særligt med udgangspunkt i følgende grøntsager:
- Grove grøntsager som ærter, kål og rodfrugter
- Mørkegrønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål
- Røde og orange grøntsager som gulerødder, tomat og rød peberfrugt

Hvad tæller med i de 6 om dagen?
Alle frugter og grøntsager tæller med i regnskabet. Det gælder ikke kun de friske, men også frosne grøntsager og grøntsager på dåse som f.eks. flåede tomater. Grønt i sammenkogte retter eller på pizza tæller også. Derudover kan et lille glas juice på 100 ml også tælles med i de 6 om dagen – men kun som ét uanset hvor mange glas du drikker. Kartofler, nødder, tørret frugt, svampe og oliven tæller ikke med i de 600 g.

Læs meget mere om de nye officielle kostråd på altomkost.dk

Søg